Δευτέρα, Φεβρουαρίου 28, 2011

Mystic river

Mystic river(2003)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΟΥ
http://cinephysics.blogspot.com
Η ταινία ξεκινάει με ένα τραγικό γεγονός που βιώνουν τρία παιδιά σε μια συνοικία της Αμερικής. Πολλά χρόνια αργότερα συναντάμε τους τρεις άντρες, μεγάλους πια και παρακολουθώντας τις ζωές τους αντιλαμβανόμαστε το πως το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει τις σχέσεις, τις αντιδράσεις τους ... την κοινωνική τους πραγματικότητα. Μέσα από τα γεγονότα τις εικόνες και κυρίως μέσα από τους ρόλους αποτυπώνονται χαρακτηριστικά ολόκληρης της αμερικάνικης κοινωνίας.
Ένας άνθρωπος που αντιπροσωπεύει έναν “οικογενειάρχη”, εξοικειωμένο σε τέτοιο βαθμό με τη βία (είτε όταν τη δέχεται είτε όταν την ασκεί) ώστε όσο σκληρή και αν είναι αυτή τελικά να μην εγκαταλείπει ποτέ το ρόλο του. Ένας άνθρωπος που αντιπροσωπεύει το θύμα της ιστορίας λόγω του ότι έχει δεχτεί βία έντονα στο παρελθόν. Αυτό στιγματίζει τόσο τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι γύρω του όσο και τον ίδιο, ο οποίος καταλήγει να είναι ένας ζωντανός-νεκρός που περιμένει καρτερικά τη λύτρωση. Και ένας άνθρωπος που αντιπροσωπεύει το “νόμο” και αποτελεί ουσιαστικά έναν παρατηρητή των γεγονότων. Μέσα από αυτών τον ήρωα ο Eastwood σχολιάζει τους μηχανισμούς συγκάλυψης που επιστρατεύει η ανθρώπινη συνείδηση και κατ' επέκταση μια ολόκληρη κοινωνία. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν τους τρεις κύριους χαρακτήρες της ταινίας. Σε πλήρη αντιστοιχία παρουσιάζονται και οι τρεις γυναικείες φιγούρες της ιστορίας.
Γενικά, στην ταινία δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση του “μυστηρίου” που προκύπτει αλλά στην ανάδειξη του στιγματισμού, της βίας και της τιμωρίας ακόμα και στην ακραία της μορφή,την αυτοδικία. Φτάνοντας στο τέλος της ταινίας κλείνει ένας κύκλος βίας,με ένα ακόμα τραγικό γεγονός και έτσι επέρχεται η κάθαρση. Η κορύφωση αυτή σχεδόν δοκιμάζει την ηθική του θεατή.
Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει στην ταινία είναι οι πολύ καλές ερμηνείες του Tim Robbins και του Sean Penn και το γεγονός ότι ο Εastwood κατορθώνει να μας κάνει να ξεφύγουμε από το αστυνομικό κομμάτι της ιστορίας,καθώς επικεντρώνεται στα κοινωνικά χαρακτηριστικά και στις αντιδράσεις των πρωταγωνιστών.
Χρυσάνθη,Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: