Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18, 2013

Leningrad Cowboys Go America


  Το αφιέρωμα στο Φινλανδό Aki Kaurismaki, το οποίο ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας "Μποέμικη Ζωή", συνεχίζεται, με την προβολή της ταινίας "Leningrad Cowboys Go America". Το ιδιαίτερο χιούμορ του Φινλανδού διαπερνά την ταινία, η οποία παρακολουθεί την πορεία του Ρωσικού συγκροτήματος "Leningrad Cowboys", από την αφάνεια της Σιβηρίας, μέχρι τη γεμάτη υποσχέσεις Αμερική. Εκεί όπου τους συμβουλεύει να πάνε ένας τοπικός παραγωγός, θέλοντας να σταματήσει να του ακούει!
  Τα μηνύματα που προωθεί ο σκηνοθέτης και οι αναφορές στη βιομηχανία του θεάματος στην Αμερική, κυρίως τις δεκαετίες του '50 και του '60, είναι κάτι παραπάνω από εμφανή, ενώ τονίζεται συνεχώς και η διαχρονικότητα των ιδεών/μηνυμάτων αυτών, καθώς ο καθένας θα μπορούσε να αναγνωρίσει σημερινές καταστάσεις μέσα από τις αντίστοιχα περιγραφόμενες στην ταινία. Και όλα αυτά, βέβαια, δοσμένα με τη σουρεαλιστική ματιά του Aki Kaurismaki.
  Τελευταίο (μη) ενδιαφέρον στοιχείο: μετά την παραγωγή της ταινίας, δημιουργήθηκε και στην πραγματικότητα το συγκρότημα "Leningrad Cowboys", παρουσιάζοντας συναυλιακή και δισκογραφική δραστηριότητα μέχρι και σήμερα!
 Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: